Att flytta till ett annat land är spännande: ny kultur, nya människor och ett nytt ställe att upptäcka. Men om du ska flytta utomlands kommer du snabbt att upptäcka att det handlar mycket om praktiska saker, särskilt i början. Vilka saker ska du ta med dig, köpa på plats eller lagra hemma i Sverige?

Flytta utomlands

Idag är det många som provar på att bo i ett annat land under ett par år, särskilt inom EU eller Norden. Som svensk har vi många förmåner och lättheten att bo och jobba i ett annat europeiskt land är ett av dem. De två stora sakerna att ta tag i inför en flytt är jobb och boende – vi måste bo någonstans och även kunna försörja oss. Om du är egenföretagare är det alltid lättare att kunna flytta, såtillvida att du kan fortsätta med företaget på distans. Ibland kan det också kännas bra att ha två ben att stå på, vare sig man bor i Sverige eller Frankrike, och både ha en fast anställning och en bisyssla. Om du inte vill starta eget företag och behöva hålla på med egenavgifter och administration, kan du anlita Frilans Finans som hjälper dig att fakturera utan eget företag. Inför en flytt utomlands kan det vara bra att faktiskt ha ett företag som bisyssla – ju fler ben du har att stå på, desto säkrare blir din ekonomiska situation.

Ta med sig

Om du bor i Karlstad och ska flytta till Norge kan du ta med dig allt – det är inte längre än att flytta inom Sverige. Är ditt slutmål Paris eller en grekisk ö behöver du däremot tänka igenom flytten på ett annat sätt. En generell regel är att lämna möblerna hemma, särskilt om du inte vet hur länge som du kommer att bo i utlandet. Däremot är det klokt att ta med så mycket kläder, skor och fritidsutrustning som möjligt – även gamla kläder. Om du skulle lägga fram alla dina kläder och beräkna värdet av att köpa nytt, så kommer du inse att din garderob är värd många tusenlappar. Detsamma gäller intressen. Du kommer också att behöva gamla joggingbyxor och t-shirts i det nya landet – när du städer, rensar avlopp eller fixar trädgården.

Köp på plats

Många personer som flyttar utomlands börjar att hyra möblerat – vilket underlättar enormt. I annat fall är möbler något som du bör köpa på plats. Ju mindre du vet om din tid i landet, desto billigare möbler bör du satsa på. Fyll inte heller väskorna med stora schampooflaskor eller likande, utan köp vardagsprodukter i det ny landet.

Lagra i Sverige

Det är många som säljer sina saker inför en utlandsflytt, både för att få pengar och för att inte behöva tänka på dem. Men det kan vara klokt att behålla möbler, musikinstrument och andra dyrare saker som du inte tagit med. Om du stannar i det nya landet kan du pö om pö frakta saker dit allteftersom, i annat fall är det skönt att ha både en soffa och en säng när du flyttar tillbaka till Sverige igen.

Divi